Думата прие решението с 412 гласа за и 0 гласа против,

...
Думата прие решението с 412 гласа за и 0 гласа против,
Коментари Харесай

Русия направи първа стъпка за излизане от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити

Думата одобри решението с 412 гласа " за " и 0 гласа " срещу ", без въздържали се, с цел да утвърди отдръпването от ратификацията на първото от общо три четения. Законопроектът беше квалифициран от комитета по интернационалните въпроси по предписание на ръководителя на Думата Вячеслав Володин

Русия твърди, че задачата е да се възвърне паритетът със Съединени американски щати, които също са подписали контракта от 1996 година, само че в никакъв случай не са го утвърдили, и че няма да възобнови тестванията, в случай че Вашингтон не го направи.

Но някои специалисти по надзор на въоръженията се притесняват, че Русия може да се доближава към тест, който ще бъде общопризнат като застрашителен сигнал от страна на Запада в миг на засилена борба по отношение на войната на Русия в Украйна.

Нито една страна, с изключение на Северна Корея, не е провеждала нуклеарен тест, включващ атомна детонация, през този век, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Поне един почитан съветски специалист по сигурността съобщи, че Русия би трябвало да тества нуклеарна бомба като предизвестие към Запада, само че президентът Владимир Путин съобщи на 5 октомври, че не е подготвен да каже дали е нужен тест или не.

Бързото и съвсем единомислещо приемане на законопроекта за дератификация беше обезпечено, откакто 440 от 450-те депутати в Думата сложиха подписите си под него като вносители предходната седмица.

" В интерес на гарантирането на сигурността на нашата страна отдръпваме ратификацията на Договора за цялостна възбрана на нуклеарните опити ", съобщи ръководителят на Думата Вячеслав Володин преди началото на днешната сесия на Народното събрание.

Володин написа в профила си в " Телеграм ", че Русия ще направи всичко належащо за отбраната на своите жители и за запазването на световния стратегически паритет.

По време на присъединяване си в годишната среща на дискусионния клуб " Валдай " на 5 октомври президентът Владимир Путин съобщи, че за разлика от Русия, която е подписала и утвърдила контракта, Съединени американски щати единствено са го подписали.

 

Въпреки че Русия отдръпва ратификацията, тя ще остане подписала ДПЗЯО и декларира, че ще продължи да дава данни на световната система за наблюдаване, която предизвестява света за всеки нуклеарен опит.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР